Over Pilates

Pilates is een oefenmethode voor je hele lichaam. De focus ligt op het geconcentreerd en bewust uitoefenen van de oefeningen.  Je vergroot je lichaamsbewustzijn waardoor je bloeddoorstroming, ademhaling, coördinatie en balans verbeteren.

De Pilates methode is ontwikkeld door Joseph Pilates (1880-1967). In zijn vooruitstrevende methode legt hij begin 1900 al de nadruk  op lichaamscorrectie, ademhaling en de connectie tussen lichaam en geest. Gebruikmakend van zowel de Oosterse als de Westerse filosofie en kennis van beweging, ontwikkelde hij zijn programma met de opbouw van een work-out. Het systeem bestaat uit spierversterkende en versoepelende oefeningen die uitgevoerd worden op de mat en/of reformer.

Ook al lijken de pilates oefeningen minder snel dan in andere work-outs, bij de uitvoering ervan blijkt het te gaan om dynamische en resultaatgerichte oefeningen. Je voelt je krachtig, soepel en in balans.

De matlessen bestaan uit maximaal 12 deelnemers, zodat er voor iedereen persoonlijke aandacht is. Zo weet je zeker dat de oefeningen op de juiste manier worden uitgevoerd. In de mat les word er gewerkt met verschillende materialen: dynabands, ballen, magic circles en foamrollers.

In een privéles kijken we eerst naar je postuur en worden eventuele blessures in kaart gebracht. Op basis daarvan maken we een persoonlijk programma waarmee we doelgericht kunnen gaan trainen. In de privélessen wordt zowel op de mat als op de reformer gewerkt. Naast de mat worden er ook lessen aangeboden met de Reformer, de Pilates chair en de Spine Corrector.

pilates-chair

Reformer

Reformer

De reformer lessen zijn privé of in een kleine groep. Voordat je aan kunt sluiten in een groep van twee of drie is enige basiskennis van de reformer  vereist. Wij raden dan ook aan om eerst een paar privélessen te nemen, alvorens bij een groepje aan te sluiten.
De reformer biedt weerstand aan de bewegingen van het lichaam door middel van veren en weerstanden. Die extra spanning helpt bij het verbeteren van de lichaamshouding en het in balans brengen van de spieren. De reformer functioneert als een uitbreiding van het lichaam en stelt je in staat de juiste spieren aan te spannen. De reformer is geschikt voor zowel het trainen van dagelijkse bewegingen, als de meer atletische trainingen.

Spine Corrector

Spine Corrector

De spine corrector is net als de andere apparatuur door Joseph Pilates zelf ontwikkeld, ooit bedoeld om goed de borst te kunnen openen en de curve van de ruggengraat te corrigeren.

De spine corrector is heel geschikt om te stretchen, te versterken en het trainen van rug, romp en benen.

Pilates Chair

Pilates chair

Op de chair kun je het hele lichaam trainen maar vooral de diepe spieren in je lichaam komen aan bod. Door de trainingen op de chair komt je lichaam steeds meer in evenwicht.

De chair werkt net als de reformer met weerstandsveren die je uitdagen om vanuit spiercontrole te bewegen.

Ook de chair is door Joseph Pilates zelf ontwikkeld.

Nog even de voordelen voor je op een rij:

-Verbetering houding

-Langere spieren

-Vergroot de kracht in je romp

-Helpt blessures voorkomen

-Verbetering balans, bloeddoorstroming en coordinatie

-Grotere bewegingsvrijheid

-Toename concentratie

-Afname stress

-Soepelheid van de spieren

-Beter lichaamsbewustzijn

-Zacht voor je gewrichten

-Door iedereen te beoefenen, van revalidatie tot topsport

Ervaar wat Pilates met je doet.